null Pékségeket ellenőrzött az új kenyér ünnepe előtt a NÉBIH

Pékségeket ellenőrzött az új kenyér ünnepe előtt a NÉBIH

2015. augusztus 14, péntek

Az új kenyér ünnepéhez közeledve több pékségben is ellenőrzést tartott az elmúlt napokban a NÉBIH Kiemelt Ügyek Igazgatósága (KÜI). Az ellenőrzés eredményeként egy budapesti üzem működését, nyomonkövethetőségi és súlyos higiéniai problémák miatt, azonnali hatállyal felfüggesztették a szakemberek. Emellett mintegy 1800 kg terméket kellett megsemmisíteni azok ismeretlen eredete miatt. Az eljárás során milliós nagyságrendű bírság várható.

Többek között kosz, pókháló, rendetlenség fogadta a KÜI ellenőreit abban a budapesti pékségben, ahol hétfőn reggel ellenőrzést tartottak.  Az üzembe – a dolgozókon kívül – két macskának is szabad bejárása volt. Az udvaron és a pékségben boltoktól visszagyűjtött – esetenként már penészes – péksüteményeket és kenyeret tároltak.

Az üzemben nyomonkövetési rendszert nem működtettek. A pékség raktárában házi készítésű kolbászokat, kisütött zsírt és fagyasztotta húsokat is tároltak. Több fűszerkészítmény lejárt minőségmegőrzési idejű volt és jelöletlen zsákokban nagy mennyiségű (500 kg) zsemlemorzsát találtak az ellenőrök.

Tekintettel a higiéniai körülményekre a KÜI szakemberei azonnali hatállyal felfüggesztették az üzem működését. A helyszínen talált, összesen mintegy 1800 kg jelöletlen, illetve nem nyomonkövethető terméket (péksütemények, száraz kenyér, hús stb.) megsemmisíttették.

Az eljárás folyamatban van, az ügyben milliós nagyságrendű bírság várható.

Az ellenőrzés közben feltárt hibákat, hiányosságokat bemutató videó a cikkben leírtak vizuális bemutatására szolgál, többletinformációt nem tartalmaz.

Kapcsolódó anyagok:
közlemény letölthető formában
képek tömörítve



Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 20, szerda

Szacharin: emeltek a biztonsági küszöbértéken

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság nemrég kiadott tudományos jelentésében arra a következtetésre jutott, hogy a szacharin emberi fogyasztása biztonságos, ezért megemelte a megengedhető napi beviteli értéket (ADI), mely 5 helyett most már 9 mg/testtömeg kilogramm.

Tovább >